Crowd Limits experiment

Ooit op een festival gestaan of rondgelopen in het centrum van Amsterdam met Koningsdag en gedacht, het begint wel erg druk te worden en is het nog wel veilig? Grote evenementen worden steeds drukker en daarom wordt het steeds belangrijker om de steeds groter wordende mensenmassa’s te managen om onveilige situaties te voorkomen en om iedereen comfortabel rond te kunnen laten lopen. Een van de manieren waarop onveilige situaties kunnen ontstaan en het oncomfortabel kan worden is als de voetgangersstromen door de drukte vastlopen. Kortom, dit moeten we proberen te voorkomen. Maar om dit te voorkomen moeten we wel weten hoe en onder welke omstandigheden voetgangersstromen vastlopen.

Om dit uit te vinden organiseert de afdeling Transport & Planning van de Technische Universiteit Delft op 5 en 6 juni 2018 twee grote voetgangersexperimenten en hiervoor zoeken wij maar liefst 400 deelnemers! Kortom, wil jij ons helpen om grote evenementen in de toekomst veiliger te maken, ben je benieuwd hoe zo’n groot voetgangersexperiment er aan toe gaat of lijkt het je gewoon leuk om deel te nemen aan een groot wetenschappelijk experiment? Meld je dan nu aan!

Hieronder kan je lezen wat het experiment voor jou als deelnemer zou inhouden en hoe je je kan aanmelden.

Courtesy of: Jülich Supercomputing Centre (JSC)

Het experiment

Wat houdt het experiment in voor mij als deelnemer? Het gehele experiment is verspreid over twee avonden waarbij je kan kiezen om beide avonden mee te doen of slechts één avond mee te doen. Het experiment duurt in totaal maximaal 3,5 uur en verloopt als volgt:

  • Aan het begin van de avond zal je samen met alle deelnemers ontvangen worden waarbij je je aanmeldt en waarbij je een shirt en een petje zal ontvangen. Tijdens het experiment zal je gevraagd worden dit shirt en petje te dragen zodat het makkelijker is om achteraf de trajectoriën van iedere deelnemer te bepalen op basis van de beelden die we tijdens het experiment van bovenaf zullen maken.
  • Nadat je je hebt aangemeld zal je gevraagd worden om een paar kleine testjes op de computer te doen en een korte vragenlijst in te vullen.
  • Wanneer alle deelnemers zich hebben aangemeld zal er een korte instructie volgen over het verloop van het experiment en zullen we de experimentele opzet laten zien.
  • Het experiment zelf is verdeeld in 13 sessies waarbij we in elke sessie één specifieke situatie nabootsen. Elk van de sessies duurt ongeveer 5 minuten en tijdens deze sessies zal je samen met de andere deelnemers gevraagd worden om via een bepaalde route door de infrastructuur te lopen. Na de eerste 6 sessies zal er ook een pauze zijn van 10 minuten waarin je de mogelijkheid hebt om even te gaan zitten, even naar de wc te gaan en waarin je wat te drinken aangeboden zal krijgen.
  • We zullen de avond afsluiten met een korte debriefing waarna iedereen als dank voor de deelname een cadeaubon zal krijgen.

Datum & Tijd:   
Experiment 1: Dinsdag 5 juni vanaf 18:30 tot uiterlijk 22:00
Experiment 2: Woensdag 6 juni vanaf 18:30 tot uiterlijk 22:00
(Let op: Je kan je inschrijven voor zowel beide avonden als voor slechts een van de twee avonden)

Locatie:              
TU Delft - Gebouw 35, (Cornelis Drebbelweg 5, Delft)

Compensatie:  
€20,- cadeaubon (Per avond)

Aanmelden

Meld je aan door op de link te klikken en het digitale inschrijfformulier in te vullen.

Vragen

Voor vragen over het experiment zie de onderstaande F.A.Q. of neem contact met ons op via CrowdLimits-CiTG@tudelft.nl

Hoofdonderzoekers:

  • Dr. Dorine Duives
  • Martijn Sparnaaij

F.A.Q.

Het experiment

Terugtrekken uit het experiment

Meer informatie

Voor meer informatie zie de informatie sheet.